06 - 280 401 83

Digitale ruimte

Wil jij meer ruimte op je pc?

Waar je ‘vroeger’ moest kiezen wat je wilde bewaren omdat de opslagruimte eindig was (zowel fysiek als digitaal), is dat nu geen noodzaak meer. En als kiezen niet noodzakelijk is, is het heel gemakkelijk om lekker álles te bewaren. Het probleem is: hoe vind je ooit weer iets terug in deze brei van bestanden?

Tip 1: Maak je desktop leeg

Een lege desktop zorgt voor een rustpunt in al je computeracties. Houd het dus zo leeg mogelijk! Zip-bestanden, snelkoppelingen en documenten… niet nodig. Gebruik de zoekfunctie als je iets nodig hebt. Vooruit, ik maak een uitzondering voor één map met lopende zaken. Daar staan de documenten in waar je op dit moment het meeste aan werkt, zodat je ze met één klik kunt bereiken.

Tip 2: Sla minder bestanden op

Is het echt de moeite om alles op te slaan? Voordat je klakkeloos op ‘save as’ klikt, vraag je af: heb ik dit echt nodig? Net als bij het opruimen van je spullen. Zeker als informatie ook via internet beschikbaar is, hoef je het niet op te slaan. Als je dan toch iets opslaat, zorg er dan voor dat je verouderde versies van hetzelfde bestand direct verwijdert.

Tip 3: Gebruik een werkbare mappenstructuur

Sla documenten of foto’s op per project en niet op jaartal. Het is belangrijk dat je niet teveel differentieert. Hoe meer keuze je hebt, hoe moeilijker het is om iets terug te vinden. Zorg ervoor dat de naam van de map zo duidelijk mogelijk is. Want hoort een foto van jou en je geliefde op de bruiloft van je zus nou thuis in de map 2016, Feestjes, hij&ik of bij Familie? Maak je onderscheid in telefoonfoto’s en foto’s die je inlaadt vanaf je camera? Wees hier consequent in om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Tip 4: Gebruik een externe harde schijf

Zorg ervoor dat het geheugen van je computer niet te vol raakt. Bestanden die je wel moet bewaren maar die je niet dagelijks en ook niet maandelijks nodig hebt, kun je het beste opslaan op een harde schijf en/of in de cloud.

Wanneer ga je aan de slag?

Wat zou het fijn zijn: een overzichtelijk en opgeruimde harde schijf! Zowel die in je hoofd als die in je computer. Helaas gaat hier wel wat tijd in zitten. En laat dit nou nét geen levensbedreigend probleem zijn! Wat is nu een goede tijd om hiermee aan de slag te gaan?

Die is er niet!

Het is nooit de juiste tijd. Plan daarom tijd in je agenda om dit varkentje te wassen. In het begin kost het je waarschijnlijk wat meer moeite, maar het gaat je zoveel rust opleveren! Het is vooral een fijne klus voor dat laatste uurtje op kantoor, als je niet erg veel concentratie meer over hebt, maar toch iets nuttigs wilt doen. Bedenk: 1 week elke dag 1 uur hieraan besteden, betekent na 5 werkdagen al een enorme verbetering in je opslagruimte!

Heb je de smaak te pakken? Ga verder met het opruimen van je werkplek