06 - 280 401 83

WERKPLEK

Wil jij een overzichtelijke werkplek?

Op de werkvloer kan het een aardige rommel zijn. Processen en dagelijkse routines verlopen al jarenlang hetzelfde en het kan enorm verfrissend zijn om eens met een nieuwe blik naar jouw werkplek te kijken. Want een clean-desk-policy klinkt aantrekkelijk, maar toch raakt je bureau elke dag binnen no time overvol. En hoe zit het met je inbox en het digitaal archiveren van belangrijke informatie?

ALS WERK EN PRIVÉ DOOR ELKAAR LOPEN

Voor ondernemers is de scheidslijn tussen werk en privé soms onduidelijk. Wanneer je privé je zaken op orde hebt helpt dat om goed te kunnen focussen op werk. En andersom geeft het privé veel rust als je zakelijk alles onder controle hebt. Opruimen en thuis een sterke basis creëren geeft veel rust en overzicht, maar in het drukke leven van een ondernemer kan opruimen er gemakkelijk bij in schieten.

EEN LEEG BUREAU

Het ligt voor de hand en daarom is het ook zo waar: een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Houd eerst een grote schoonmaakactie. Maak je bureau helemaal leeg (vooruit, je zware beeldscherm mag blijven staan) en haal er even een doekje over. Zo, dat ziet er al fris uit.

Zoek papieren uit, berg kantoorartikelen op waar ze horen en gooi alle lege koffiebekertjes en snoeppapiertjes maar weg. Hoe is het met je lades gesteld? Mest ook deze uit. Alleen wat je echt gebruikt mag je daarin bewaren. Papieren archiveer je of gooi je weg als het niet belangrijk is.

VASTE PLEK

Dit was nog niet zo ingewikkeld. Nu komt de grootste uitdaging: je bureau zo leeg houden. En dat kan maar op één manier: wen jezelf aan om de dag te eindigen met een leeg bureau. Zo start je de dag vanzelfsprekend óók met een leeg bureau. Het belangrijkste is om deze routine aan te leren. Voordat je je bureau verlaat, ruim je op. In het begin kost dat misschien wel 5 kostbare minuten, maar hoe meer je eraan gewend raakt, hoe sneller het gaat. Zorg dat dingen een vaste plek hebben, dus niet sjoemelen door alles maar in de lades te gooien! Houd jezelf niet voor de gek, daarmee verplaats je het probleem…

CONTROLE INBOX

Niet alleen een overzichtelijk bureau hoort bij een fijne werkplek, ook een overzichtelijke inbox. Hiervoor verwijs ik je naar de blog over digitale ruimte.